Athena Institute

English
Major Domestic Extremism Incidents - Europe 1990-2010

Az Intézet egész Európára kiterjedő tanulmánya egy részletes adatbázison alapul, amely magába foglalja az összes 1990 és 2010 között történt nagyszabású incidenst, amely belföldi extrémista csoportok tevékenységéhez köthető.

Ezalatt a húsz év alatt csaknem 2000 európai polgár vesztette életét, sérült meg vagy esett túszul nagyszabású támadásokban, amelyeket belföldi extrémista csoportok hajtottak végre. Az emberi szenvedésen túl ezek a támadások azt is bizonyították, hogy a belföldi extrémizmus rendelkezik a kellő potenciállal a demokratikus politikai struktúra befolyásolására, valamint az annak keretei között zajló folyamatok megrendítésére. Ezt a potenciált ritkán értik meg, holott az magában hordozza a demokratikus döntéshozatali folyamat eltorzításának összes következményét.

A jelen Kezdeti jelentés az első lépés az Athena Intézet egy szélesebb körű, az egész kontinensre kiterjedő kutatásában. Ennek megfelelően elsődleges célja, hogy az európai belföldi extrémizmus jelenségéhez köthető tényeket és alapvető tendenciákat feltérképezze. Az abban foglaltakat így tovább kell elemezni, részletesen meg kell vitatni és kontextusba kell helyezni annak érdekében, hogy megértsük a belföldi extrémizmus jelentette kockázatot Európában a hidegháború vége óta eltelt 20 évben - ahogy azt is, hogy milyen kihívásokat állíthat elénk a jövőben.