Athena Institute

English

Indul Intézetünk Fenntarthatósági Programja

2015-04-17
2015-ben az Athena Intézet a fenntartható gazdaság és társadalom irányába bővíti szakpolitikai spektrumát. Intézetünk programindító projektje mélyebb betekintést fog adni az Európai Unión belüli energiaszegénység jelenségének részleteibe. A program első mérföldköve a területen egy összefoglaló riport lesz az EU jelenlegi szerepvállalásáról és a további kihívások és lehetőségek értékelése, amely képes megoldást nyújtani a problémában érintett európai állampolgároknak.
Tovább olvas...

Slovenská Pospolitost': Extrémizmustól a fősodratú politikáig

2014-12-02
A Slovenská Pospolitost' (Szlovák Összetartás, avagy Testvériség [SP]) az egyik legnagyobb és leghírhedtebb szélsőjobboldali belföldi extrémista csoport Szlovákiában. A csoport ideológiája a II. világháború alatti fasiszta szlovák államban gyökeredzik. Az SP tagjai kék katonai jellegű egyenruhát viselnek és hasonló jelszavakat használnak, mint a Hlinka Gárda, az 1938 és 45 közötti Szlovák Néppárt fasiszta milíciája. A többé-kevésbé sikeres próbálkozásaik pedig, hogy fősodratú politikai párttá váljanak veszélyes példává válhat a régió extrémista csoportjai számára.
Tovább olvas...

Az Angol Védelmi Liga felemelkedése és bukása

2014-09-29
Az EDL futótűzként kezdett terjedni és roppant rövid idő alatt a legnagyobb és leghírhedtebb belföldi extrémista csoporttá vált Angliában. Azonban a csoport képtelen volt kihasználni kezdeti sikereit. Habár sikerült magukhoz vonzani 1000-1500 tagot, a kezdeti taglétszám nagyon hamar csökkenésnek indult, majd egyre kevesebb embert tudtak a demonstrációikhoz is mozgósítani. 2012-re több vezető is kilépett a csoportból, és amikor 2013-ban Tommy Robinson is elhagyta a szervezetet többen úgy vélték, hogy az EDL lassú szétesésre és halálra van ítélve. Az EDL jövője jelenleg kérdésesnek tűnik, amíg azonban nem szűnik meg teljesen, újjáéledése egyáltalán nem zárható ki.
Tovább olvas...

Az elmúlt négy év

2014-09-16
A 2000-es évek közepétől Magyarországon a szélsőjobboldal folyamatos terjeszkedése volt megfigyelhető. Az Athena Intézet erre az aggasztó folyamatra való reakcióként alakult 2010-ben. Az extrémista szcéna azonban – jelenleg – szervezetileg leépülőben van, a végletekig fragmentálódott, jelentősége és befolyása minimálisra olvadt és taglétszáma meg sem közelíti a pár évvel ezelőtti csúcsot. Haláltusája természetesen el fog húzódni, propaganda akciókra pedig továbbra is lehet számítani, de régi fényében – a jelenlegi szervezetekkel – már soha sem fog „tündökölni”. Ebből kifolyólag Intézetünk heti jelentései okafogyottakká váltak. Ennek megfelelően az Athena Intézet a monitoring tevékenységét határozatlan ideig szüneteltetni fogja.
Tovább olvas...

Masíroznak a semmibe

2014-06-30
Az extrémista szcéna szervezetileg leépülőben van, a végletekig fragmentálódott, jelentősége és befolyása minimálisra olvadt és taglétszáma meg sem közelíti a pár évvel ezelőtti csúcsot. Haláltusája természetesen el fog húzódni, propaganda akciókra pedig továbbra is lehet számítani, de régi fényében – a jelenlegi szervezetekkel – már soha sem fog „tündökölni”.
Tovább olvas...

Sikeres magyar extrémista hálózatépítés Szerbiában

2014-04-04
A magyarországi gyűlöletcsoportok közül a szegedi központú Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a legaktívabb a határainkon túl. Tíz évvel ezelőtti sikeres – a szerb-magyar konfliktusok helyszínein végzett – építkezése következtében a mozgalom tagjai megszilárdították befolyásukat a szerbiai magyar politikai életben.
Tovább olvas...

Mit csinálnak a magyar szélsőjobbosok Romániában?

2014-03-25
Magyarországi aktivitásuk elmúlt évekbeli hanyatlásával párhuzamosan a magyar szélsőjobboldali extrémista csoportok látványos terjeszkedésbe fogtak Romániában, aminek eredményeként az elmúlt két évben főként Erdélyben jelentős politikai brandet, szervezetrendszert és médiajelenlétet magában foglaló politikai tömböt építettek ki. A szélsőjobboldali párt támogatásával eredetileg kampánycélokra létrehozott politikai hálózat azonban a magyarországi választásokat követően is ott marad — etnicista, revízionista gondolatvilágával és céljaival egyetemben. Az Athena Intézet tényfeltáró riportja Erdélyből.
Tovább olvas...

A Jobbik radikális hátországa

2014-03-10
A kampányszezon kezdete óta rengeteg elemzés és riport jelent meg a Jobbik középre húzásáról. A párt látszólag tényleg váltott, hiszen a 2010-es kampányával ellentétben – amelyben komoly szerep jutott a Jobbik által többé-kevésbé irányított szélsőséges csoportoknak, mint például az Új Magyar Gárdának, illetve a magyar roma közösség elleni propagandának – a jelenlegi kampányban első ránézésre túlsúlyban vannak a pozitív és a fiatalokat megszólító üzenetek. A szélsőséges politikai alakulat új taktikával próbálkozik. A párt szavazóbázisának szélsőséges, 2010 előtt bevonzott kemény magját sikerült úgy-ahogy egyben tartaniuk, azonban a további növekedéshez új szavazókat kell megszólítaniuk.
Tovább olvas...

Az Új Magyar Gárda vezetője az egyik parlamenti párt országos listáján

2014-02-06
Az elmúlt öt év eseményeinek fényében az eddig is egyértelmű volt, hogy a Jobbik igen szoros kapcsolatokat ápol több szélsőjobboldali extrémista szervezettel, különösképp az Új Magyar Gárdával (ÚMG), melynek betiltott elődjét maga a parlamenti párt alapította. A párt döntése azonban, hogy Mészáros Istvánt – az extrémista csoport vezetőjét – az országos listájának 55. helyén szerepeltesse mégis egy újabb szimbolikus lépés.
Tovább olvas...

Az Athena Intézet és a román Külügyminisztérium közös konferenciája Bukarestben

2013-12-16
2013. december 9-11. között az Athena Intézet igazgatója találkozott Stejărel Olaruval, Románia külügyminisztériumának államtitkárával, amelynek keretében megvitatták azokat a kritikus problémákat, amelyekkel Európának szembe kell néznie a szervezett extrémizmus területén. A találkozót egy, a román külügyminisztérium által szervezett konferencia követte, amelynek a Bukaresti Egyetem Állam-, és Jogtudományi Kara biztosított helyszínt. A konferencia keretében az extrémizmust, mint egész Európát érzékenyen érintő problémát vitatta meg Igazgatónk a résztvevő diákokkal, valamint szakemberekkel és döntéshozókkal.
Tovább olvas...

Szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok az Országgyűlés Hivatalának kifizetési listáin

2013-11-27
Jobbik közeli informátoraink szerint nyílt titok, hogy a Jobbik parlamenti frakciójának keretéből is finanszírozzák a párt háttérországának számító extrémista csoportokat. A magyar adófizetőknek az elmúlt években mindez több tízmillió forintjába került.
Tovább olvas...

Extrémizmus Dániában és Norvégiában

2013-10-14
Az egész Európára kiterjedő monitoring programja keretében az Athena Intézet közzé tesz egy rövid összehasonlító elemzést és a szakértői által összegyűjtött adatokat a dán és norvég extrémista szervezetekről, amelyben megállapítja, hogy mindkét ország beleillik az általános nyugat-európai trendekbe, valamint, hogy az extrémizmus komoly kihívásokat állít mind a két ország elé.
Tovább olvas...

Átalakuló magyar extrémizmus

2013-09-10
Magyarországon 2013 őszén nyolc extrémista csoport működik: az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, a Szebb Jövőért Magyar Önvédelem, a Kárpát Haza Őrei, a kuruc.info és a Magyar Nemzeti Arcvonal szervezetek. A csoportok aktivitása összességében csökkenő tendenciát mutat, miközben a „nemzeti radikális” csoportok dominanciája növekszik, háttérbe szorítva a szkinhed szubkultúrát, valamint a hungarista és neonáci csoportokat.
Tovább olvas...

Extrémista csoport szervezi a B-közepet

2013-09-05
A Tyirityán Zsolt vezette Betyársereg csoport áll az utóbbi hetekben botrányokat okozó szurkolói csoportok mögött. Az Athena Intézet által két éve nyomon követett extrémista csoport most a bukaresti mérkőzésen tervez provokációt.
Tovább olvas...

Nagyköveti találkozó Budapesten

2013-05-17
Május 16-án az Athena Intézet találkozón vett részt több fontos európai ország, valamint az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán Nagyköveteivel és képviselőivel, hogy megtárgyalják az európai extrémista fenyegetést, illetve annak Magyarországra gyakorolt hatását. Az eseményt a budapesti Román Nagykövetség szervezte.
Tovább olvas...

2012: Gyűlölet-bűncselekmények Magyarországon

2013-04-10
Az Intézet a napokban publikálta a 2012-es évre vonatkozó gyűlölet-bűncselekmény adatokat. Ennek alkalmából áttekintést adunk az elmúlt négy év adataiból kibontakozó képről, illetve a területen tapasztalható anomáliákról.
Tovább olvas...

A kormány kitüntette a gyűlölet kultúráját

2013-03-18
A felelős miniszter magyarázkodásával – „nem tudtam, kit tüntetek ki” – nincs mit kezdeni („nyilvánvaló alkalmatlanság”). A kérdés az, hogy az üzenetet visszavonja-e a kormány. Amennyiben nem teszi, úgy most már tényleg logikai képtelenség lesz megvédeni a szélsőségekkel való kokettálás vádjától.
Tovább olvas...

Szélsőbaloldali extrémista csoport Magyarországon

2013-02-18
Az Intézet a magyarországi csoportok figyelőlistájára helyezte az Anarchisták Közössége nevű csoportot, miután az – korábbi, elsősorban karitatív, illetve legitim tiltakozó akcióin túllépve – ellenséges propaganda akciót indított a magyar rendőrséggel szemben.
Tovább olvas...

Kockázatjelentés#6 - Miskolc

2013-02-04
A Magyarországon a közelmúltban – különösen Miskolc térségében – kialakult helyzetet egyértelműen „megengedő környezetnek” lehet minősíteni, így szükséges a releváns szereplők koordinált beavatkozása annak érdekében, hogy erőszakos cselekményekre ne kerüljön sor.
Tovább olvas...

Ausztriának és Romániának megy – Magyarországnak nem

2013-01-15
Az osztrák hatóságok három évi munkáját követően a bíróság összesen húsz és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az Ausztriában működő szélsőjobboldali csoport tagjait. Romániában az Autonóm Nacionalisták csoportja ellen egy héten belül ügyészségi vizsgálat indult. Magyarország nyolc éve vár valamire.
Tovább olvas...

17 extrémista csoport működik Magyarországon

2012-12-18
A belföldi extrémista aktivitás Magyarországon 2012-ben érdemben nem változott. Az Athena Intézet 17 aktív extrémista csoportot tart nyilván, melyek tevékenységébe az ellenséges propaganda mellett megfélemlítő és lejárató kampányok, valamint minimális mértékben a fizikai erőszak is beletartozik. Ezek az adatok európai összehasonlításban ugyanakkor nem nevezhetők kirívónak.
Tovább olvas...

„Ideje összeírni a zsidókat Magyarországon” – Extrémista taktikák és stratégiák Európában

2012-11-27
2012. november végén az Országgyűlés egy rendes, televízión közvetített ülésén az egyik parlamenti képviselő azt követelte a kormánytól, hogy „írják össze a magyarországi zsidókat, mert Izraelhez való hűségük miatt veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra”. Válaszában a Külügyminisztérium helyettes államtitkára csak annyit mondott, hogy nem érti a kérdést. Ez is csak egy nap volt a Magyar Országgyűlésben.
Tovább olvas...

A New York Times az Athena Intézetről

2012-11-19
A világ vezető politikai napilapjában William Wheeler az Európa-szerte felerősödő politikai extrémizmusról közölt cikkében a görögországi és magyarországi fejleményeket elemzi, egyben beszámol az Athena Intézet tevékenységéről és az európai szervezett extrémista csoportokat azonosító és elemző programjáról. Összhangban az Intézet javaslataival, a szerző egységes európai fellépést sürget az Európa-szerte tapasztalható probléma megoldása érdekében.
Tovább olvas...

Neonáci pártalapítási kísérlet Magyarországon

2012-10-29
INCIDENSJELENTÉS #7 - A görög Arany Hajnal sikerét követően az egyik legjelentősebb magyar neonáci extrémista csoport döntött politikai párt létrehozásáról, a hatalom megszerzését tűzve ki célul. A kezdeményezés - ezúttal - kudarcba fulladt.
Tovább olvas...

Daflics a futkosón

2012-09-07
Az elmúlt napokban a magyar sajtót bejárta a hír, hogy „Roma Gárda” alakul. A kezdeményezőt másnap a rendőrség - nagyon helyesen - őrizetbe vette. Ugyanakkor a politikai üzenet egyértelmű: a politika – és nem a rendvédelmi szervek – megítélésében van, akinek lehet, meg van, akinek nem lehet. De kinek jó ez?
Tovább olvas...

Erősödő extrémista aktivitás Magyarországon

2012-09-05
Incidensjelentés #6 - Az Athena Intézet összefoglalóan leírja és értékeli azokat az eseményeket, amelyek 2012 nyarán a magyarországi szélsőjobboldali extrémista csoportok aktivitásának erősödésére utalnak, valamint arra engednek következtetni, hogy az e csoportokkal kapcsolatot tartó parlamenti párt kampányához ismét a különböző gárdákat kívánja majd felhasználni.
Tovább olvas...

117 aktív extrémista csoport Európában egy évvel az oslói támadás után

2012-07-25
Egy évvel a 77 halálos áldozatot követelő norvégiai támadás után az Athena Intézet 117 kiemelt kockázatot jelentő belföldi extrémista csoportot azonosított 13 európai országban. Az Intézet által most nyilvánosságra hozott Belföldi extrémista csoportok - Európa térkép részletes, ellenőrzött adatokkal szolgál, míg az összehasonlító prezentációk egy átfogó kép kialakításában segítenek.
Tovább olvas...

Parázs az ugaron

2012-07-24
Még a helyiek is alig tudnak valamit a Győr közelében, Bőnyben évente megrendezett szélsőjobboldali kiképzőtáborról. A Nemzeti Arcvonal a gyöngyöspatai Véderőtől eltérően nem szereti a hajcihőt, a csoport által szervezett paramilitáris táborok mintaként szolgáltak a legtöbb szélsőjobboldali társaság számára. Az Athena Intézet riportja Magyarország egyik legszervezettebb félkatonai gyűlöletcsoportjáról.
Tovább olvas...

Nagyothalló miniszterelnökeink

2012-07-05
Vajon tényleg elengedhetetlen-e, hogy az egymást váltó magyar kormányzatok rendre impotenciájukat hangoztassák a magyar extrémista csoportokkal szemben implicite bátorítva azok tevékenységét?
Tovább olvas...

Az extrémizmus politikai mechanizmusa

2012-06-26
Miként lehet a környezetvédelem nevében embert ölni? Avagy a leginkább marginalizált társadalmi csoportokat - romákat, bevándorlókat - veszélyként feltűntetni, majd ezen az alapon legitimálni az erőszakot? Athéntól Budapesten át Stockholmig vagy Oslóig bűntetőperek folynak olyan extrém politikai nézeteket valló elkövetők ellen, akik embereket öltek. A Háttérelemzés sorozatban most megjelenő tanulmány a belföldi extrémizmus politikai mechanizmusát írja le.
Tovább olvas...

Belföldi extrémizmus - Kritikus incidensek Európában 1990-2010

2012-05-22
Az Intézet első, egész Európát átfogó tanulmánya a hidegháború óta eltelt időszak kritikus incidenseiről. A most publikált adatok szerint majd 2000 ember veszítette életét, ejtették túszul vagy szenvedett súlyos sérüléseket olyan nagyszabású támadásokban, amelyeket belföldi extrémista csoportok követtek el 1990 és 2010 között.
Tovább olvas...

A hárítás kultúrája

2012-04-16
A mindennapokban saját felelősségünk vállalására van szükség: a kollektív hárítás kultúrája helyett a felelősség kultúráját kell elsajátítanunk - az államtitkárnak is, az NGO-nak is, az újságírónak is és a bírónak is.
Tovább olvas...

Gyűlöletbűncselekmények Magyarországon: 2011

2012-03-14
Az Athéna Intézet frissítette a Gyűlöletbűncselekmény Adatbázist, így az már a 2011-ben elkövetett összes jelentett esetet tartalmazza. Az Intézet korábban nyilvánosságra hozta a 2008 vége óta elkövetett, hiteles forrás által jelentett összes esetet. Az adatok összevetése alapján elmondható, hogy az elmúlt években az alapvető tendenciák, az összkép nem sokat változott: Magyarországon túlnyomó részben rasszista indítékkal követnek el gyűlölet-motiválta bűncselekményeket.
Tovább olvas...

‘Justice Delayed, Justice Denied’

2012-02-27
A Tages-Anzeiger a roma-sorozatgyilkosság végtelenbe tűnő büntetőperéről és a magyar politika hallgatásáról írva az Athena Intézetet idézi. “Az eljárásnak egy történtet kellett volna elmondania: egy történetet arról, hogy hasonló, politikai szándékkal elkövetett bűncselekményeket nem lehet Magyarországon elkövetni” - jegyezte meg a lapnak az Intézet igazgatója.
Tovább olvas...

A Tages-Anzeiger az utcai konfliktusok növekvő kockázatáról

2012-01-30
Svájc német nyelvű országos napilapja az elmúlt és a következő időszak budapesti tüntetéseire és ellentüntetéseire reflektálva – az Intézet korábbi Incidens- és Kockázatjelentései alapján – arra figyelmeztet, hogy jelentősen megnőtt annak kockázata, hogy belföldi extrémista csoportok a további demonstrációk során a konfliktus kiélezésével próbálják meg kiaknázni a helyzetet.
Tovább olvas...

Megújult az Intézet honlapja

2012-01-18
Az Intézet bemutatja megújult honlapját, amely új elemekkel kiegészülve áll a szakértők és a közvélemény rendelkezésére. A legfontosabb változtatások az elemzések tárául szolgáló Háttér oldalon, valamint a magyarországi belföldi extrémizmust leíró adatbázisban, a Gyűlöletcsoport Térképen találhatók. A honlap részleges átalakítása egyben az Intézet közép-távú erőfeszítéséről is jelzést ad, melynek célja, hogy a monitoring tevékenység eredményeit kutatási programok indítása által is hasznosítsa annak érdekében, hogy meghatározó szerepet töltsön be a belföldi extrémizmus jelentette kihívás megértésében.
Tovább olvas...

Norvégia ünnepe - egy partnerség története

2012-01-10
A belföldi extrémizmus nyomon követésével és elemzésével az Athéna Intézet azért dolgozik, hogy megértse és fellépjen e jelenséggel szemben, mely a demokratikus politikaformálást és emberek életét egyaránt veszélyezteti Európában. Az Intézet büszke rá, hogy Norvégia partnere lehet a megoldások keresésében.
Tovább olvas...

Incidensjelentés #5

2012-01-04
2012. január 2-án Budapesten egy parlamenti pártok és civil szervezetek által rendezett tüntetésen extrémista csoportok ellenséges tevékenységének eredményeként két kisebb incidensre került sor. Az incidensek önmagában mérsékelt jelentősége ellenére az eset a biztonsági környezetben történt változást jelezhet: első alkalommal történt ugyanis, hogy egy extrémista csoport nyílt konfliktust vállalt demokratikus parlamenti pártokkal.
Tovább olvas...

Az Intézet büszkén jelenti be új támogató partnerét: Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe

2011-12-05
A Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe támogatásával meghatározó mértékben járul hozzá az Athena Intézet tényfeltáró és elemző tevékenységének fenntarthatóságához. A Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe alapítványt az Atlantic Philanthropies, a Charles Stewart Mott Foundation, a Ford Foundation, a German Marshall Fund of the United States, az Open Society Institute valamint a Rockefeller Brothers Fund alapította azzal a céllal, hogy a régióban hozzájáruljon a független, nem-kormányzati szervezetek fejlődéséhez és hosszú-távú fenntarthatóságához.
Tovább olvas...

A gyűlölet kultúrája

2011-11-17
“A gyűlöletbeszéd elterjedése utat enged a a gyűlölet kultúrájának, amely a belföldi extrémizmus táptalaja” - mondta el az Athena Intézet igazgatója Norvégia legnagyobb üzleti napilapja, a Dagens Næringsliv kérdésére. A riport beszámol a régi nacionalizmusok Kelet-Európa szerte tapasztalható újjáéledéséről mely azonban ma már sokszor rasszizmussal, idegengyűlöletttel és militarizmussal párosul - miközben a Breivik-ügy appropóján nyugat-európai párhuzamokat is felvet.
Tovább olvas...

A Tribune de Genėve blogja az Intézetet kérdezte

2011-11-09
A svájci Genf kantonban megjelentő, vezető regionális napilap blogja Gyöngyöspatáról és a magyarországi belföldi extrémizmusról készített beszámolót. A riport megfogalmazásában a magyarországi rendszerváltást követő évtizedekben létrejött politikai vákuumot extrémista csoportok próbálják betölteni. A szerző e vetélkedés keretei között értelmezi az Eszes Tamás által elkövetett öngyilkosságot is.
Tovább olvas...

A magányos elkövető

2011-10-26
A magányos elkövetőnek nincsenek társai, így kevesebb azonosítható nyomot hagy. Tevékenysége az ismeretlen, ellenséges szándékú elkövető képét idézi, aki egyedül, titokban formál terveket egy kiszámíthatatlan, azonosíthatatlan, így megállíthatatlan támadásról. A gazdasági válság elhúzódásával, s az annak következtében megjelenő szociális feszültségek növekedésével párhuzamosan változatlanul növekszik a további radikalizálódás kockázata - különösen a potenciális magányos elkövetők szintjén, akiket egyszerűen lehetetlen kontrollálni. Kockázatjelentés #5
Tovább olvas...

Az Intézet a kanadai hatóságok munkáját segíti

2011-09-12
Az Athena Intézet a politikai extrémizmus, valamint az emberi jogok magyarországi helyetéről nyújtott részletes információval segíti a kanadai hatóságok munkáját. A kanadai Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azért kérte az Intézet együttműködését, hogy ponros képet alkothasson a Magyarországon zajló folyamatokról.
Tovább olvas...

Oslo után - az írás a falon

2011-07-25
Kockázatjelentés #4 - Az osloi merénylet elkövetője, aki két alkalommal is járt Budapesten, meg akarta állítani Európa iszlám bevándorlók általi „meghódítását”. Egy magyarországi extrémista csoport kampányt folytat "az iszlám vallás európai terjedése ellen", szeptemberre figyelemfelhívó akciót tervez - egy vezetője az Athena Intézet Facebook oldalán azt írja: "aki a vendégjoggal visszaél, akkor azzal háborút robbantott ki." Magyarország új lehetőséget kapott az extémizmus jelentette kihívással való szembenézésre.
Tovább olvas...

Nulla pénzből gazdálkodik a magyar extrémizmus

2011-07-22
Civil szervezetek és biztonsági cégek tevékenysége is finanszírozza a többnyire alacsony költségvetésű, zömmel a tagok hozzájárulásából és önkéntes munkájából, szinte nulla forintból működő extrémista szervezetek működését. A radikális szélsőjobboldali szervezetek többsége rendelkezik adománygyűjtésre szolgáló számlaszámmal és felajánlható részükre a személyi jövedelemadó társadalmi szervezeteknek adható 1 százaléka is. Különböző áttéteken keresztül még azoknak a gyűlöletcsoportoknak is, amelyeket feloszlattak, vagy a betiltást megelőzendő soha nem is jegyeztek be. Az Athena Intézet riportja a Magyarországon működő extrémista csoportok finanszírozási hátteréről.
Tovább olvas...

Gyűlöletbűncselekmények Magyarországon: 2009-2011

2011-07-14
Az Athena Intézet elkészítette Magyarország Gyűlöletbűncselekmények Adatbázisát, mely immár a 2008 vége óta elkövetett, hiteles forrás által jelentett összes esetet tartalmazza. Az Intézet - az extrémista csoportok nyomonkövetése mellett - azért foglalkozik kiemelten a jelenséggel, mert a gyűlölet-bűncselekmények hatása túlmutat a közvetlen áldozaton: szimbolikus értelemben azok mindig az egész közösséget ért támadások, melyek így az egész közösség biztonságérzetét csökkentik. A területen kizárólag az Athena Intézet folytat rendszerezett formában folyamatos adatgyűjtés, amivel egyben megteremtette a jelenség elemzésének lehetőségét is. Az adatok egyértelművé teszik, hogy a kiemelkedően súlyos bűncselekményeket szervezett formában követik el.
Tovább olvas...

Második negyedév: elérhető az új esetekkel bővített Gyűlöletbűncselekmény Adatbázis

2011-07-01
Az Athena Intézet a 2011. második negyedéve során történt esetekkel bővítette Magyarország Gyűlöletbűncselekmény Adatbázisát, mely a 2010 eleje óta elkövetett, ellenőrzött eseteket és azok főbb jellemzőit tartalmazza. A kutatás eredménye szerint az elmúlt három hónap során a gyűlölet-bűncselekmények 62 százalékát rasszizmus, 25 százalékát antiszemitizmus, míg 13 százalékát homofóbia motiválta és azok 75 százaléka személy ellen irányult. Az ismertté vált bűncselekmények következtében négy személy szenvedett sérülést.
Tovább olvas...

Kultúrharc és extrémizmus – Incidensjelentés #4

2011-06-20
2011 júniusában a tizenhatodik alkalommal megrendezett budapesti melegfelvonulás a határozott rendőri intézkedéseknek köszönhetően komoly incidens nélkül ért véget annak ellenére, hogy Toroczkai László, a Betyársereg és a különféle terrorcselekményekkel vádolt Hunnia Mozgalom egyik vezetője pár tíz fős támogatójával szervezett ellenakciót hajtott végre. A 2006-os zavargásokat követően a magyar extrémista csoportok a melegjogi demonstrációt a szimbolikus politika színteréről az utcai harcok terepére vitték, ugyanakkor akcióik egyre erőtlenebbek: a tavalyi évet követően idén tovább csökkent a szélsőjobboldali extrémista csoportok által a rendezvényre gyakorolt nyomás.
Tovább olvas...

Gyűlöletbűncselekmények Magyarországon

2011-06-02
Évente több tucat magyar állampolgár válik gyűlölet motiválta bűncselekmény áldozatává. A jelenség azért érdemel kiemelt figyelmet, mert a gyűlölet-bűncselekmények mindig az egész közösséget ért támadások is egyben. Az Athena Intézet elkészítette Magyarország Gyűlöletbűncselekmény Adatbázisát, mely a 2010 eleje óta elkövetett, ellenőrzött eseteket tartalmazza. A közzétett adatok alapján Magyarországon 2010 során az ismertté vált gyűlölet-bűncselekmények 55 százalékát rasszizmus, 26 százalékát antiszemitizmus, 16 százalékát homofóbia, 3 százalékát keresztényellenesség motiválta. Az esetek 74 százaléka nem járt személyi sérüléssel, míg 23 százaléka személyi sérülést okozott, 3 százaléka halálos áldozattal járt. A bűncselekmények 27-27 százalékát Budapesten vagy valamely megyeszékhelyen, 46 százalékát vidéki kistelepüléseken követték el.
Tovább olvas...

Egy infantilis trükk margójára

2011-05-24
Amint az Athena Intézet korábban jelezte: a kuruc.info csoport által működtetett honlapon az elmúlt napokban szereplő Suzuki álhirdetést maga az extrémista csoport találta ki, annak semmi köze az autógyártóhoz. Az eset ugyanakkor arra is rávilágít, mennyire szisztematikus erőfeszítéseket tesz az extrémista csoport a marketing terén annak érdekében, hogy propagandáját minél szélesebb körhöz eljuttassa.
Tovább olvas...

Extrémizmus Magyarországon

2011-05-23
"Tőlünk nyugatabbra, a jobb feltételekkel rendelkező országok az 50-es évek óta komoly tanulási folyamatot jártak be, ami nálunk még hátra van. Olyan intézményrendszereket építettek ki, amelyek azóta is hatékonyan tudják kezelni a szélsőséges eseteket. Sokak szerint az erőszakos, kisebbségek ellen irányuló megnyilvánulások indifferens, eseti problémák. Amerikában az évek során kiderült, ahogy lassan Magyarországon is, hogy nem átmeneti jelenséggel van dolgunk." Az Athena Intézetet a Népszava kérdezte.
Tovább olvas...

Feljelent a Suzuki?

2011-05-23
A sajtóban megjelent értesülésekkel szemben a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs igazgatója az Athena Intézetet arról tájékoztatta, hogy nem a vállalat hirdetése látható a kurucinfo csoport által működtetett extrémista portálon. Az oldalon az „Új Swift – A magunkfajták autója” szlogen olvasható, mely a Suzuki hivatalos oldalára irányít. Ilyen esetekben ugyanakkor a bevett gyakorlat szerint a vállalatok feljelentést szoktak tenni a cég nevével való visszaélés miatt.
Tovább olvas...

Blokkolta a Facebook a kurucinfo csoport oldalát

2011-05-20
A világ legnépszerűbb közösségi oldala, a Faceboook pénteken blokkolta a kuruc.info csoport oldalát. Emellett a Facebook rendszerében mostantól semmilyen, az extrémista oldalról származó információt (linket, stb) nem lehet megosztani.
Tovább olvas...

A gyöngyöspatai gyülekező

2011-05-16
"Gyöngyöspatán hónapok óta állomásoznak nem helybéliekből verbuválódott cigányellenes gyűlöletcsoportok tagjai. A faluban arról beszélnek, hogy egy gyöngyöspataiakból álló szűk kör áll a mögött, hogy a falu amolyan rasszista zarándokhellyé vált." Az események hátterét az Athena Intézet a Népszabadságban megjelent új oknyomozó riportban mutatja be.
Tovább olvas...

További két extrémista csoport az Athena Intézet térképén

2011-05-09
Az Athena Intézet 2011-ben második alkalommal újítja meg a Magyarországon működő extrémista szervezetek listáját Gyűlöletcsoport térképén.
Tovább olvas...

Incidensjelentés #3

2011-04-29
Az Athena Intézet összefoglalóan értékeli azokat az eseményeket, melyek Gyöngyöspatán - szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok provokációját követően - fizikai összecsapáshoz vezettek. A jelentés mindezen túl a távolabbi kilátásokat vázolva ajánlásokat is megfogalmaz.
Tovább olvas...

Megállni a lejtőn

2011-04-27
Bár a helyzet nyilvánvaló, mégis azonnal beindult a propaganda-háború. Holott már senki nem kíváncsi az álkorrekt beszédre: Gyöngyöspatán különféle extrémista csoportok majd két hónapos szélsőjobboldali hecckampányát kővetően tört ki az összecsapás. Az események célpontja és áldozata a magyar roma közösség - és tízmillió magyar. Az a roma közösség, mely március eleje óta méltósággal tűrt - az a tízmillió, aki egy békés, európai Magyarországon akar élni. Az a tízmillió, akitől pár száz tagot számláló gyűlöletcsoportok - polgárháborús fantazmagóriákat dédelgetve - minden eszközzel megpróbálják elvenni a méltó életet.
Tovább olvas...

Gyöngyöspata hullámai

2011-04-23
A magyar és a nemzetközi sajtó is részletesen beszámolt a legújabb fejleményekről - mind a Gyöngyöspatán történtek, mind az azt követő belpolitikai egymásramutogatás tekintetében. A történtek egy kifejezetten ellentmondásos kép kialakulásához vezettek - aminek következtében az ország elmulasztott egy jó alkalmat az extémista kihívással való szembenézésre.
Tovább olvas...

Kockázatjelentés #3 - Hajdúhadház után

2011-04-20
A Magyar Gárda egyik utódszervezete, az Új Magyar Gárda – a 'Szebb Jövőért Polgárőrség' neve alatt – a gyöngyöspatai roma közösséget megfélemlítő akciója után 2011. április 11-től Hajdúhadházon folytatta rasszista kampányát. Mindez egyértelművé tette, hogy a Magyar Gárdát nem sikerült betiltani. A probléma jogi oldalról való megközelítése csupán annyit eredményezett, hogy a szervezet új nevet és új vezetőket kapott. (A szervezettel kapcsolatos legfrissebb információk szerint a Szarvasi Városi Bíróság kimondta, hogy az Új Magyar Gárda azonos a korábban betiltott Magyar Gárda szervezettel. A bíróság a gyűlöletcsoport korábbi vezetőjét – aki jelenleg a „Szebb Jövőért Polgárőrség" élén áll – egyesülési joggal való visszaélés vétsége miatt egy év próbára bocsátotta.)
Tovább olvas...

Az Athena Intézet feljelentése nyomán nyomozás folyik a kurucinfo csoport ellen

2011-04-18
Az Intézet tavaly decemberben oknyomozó riportban számolt be a kurucinfo gyűlöletcsoport finanszírozási hátteréről. A közreadott információk megalapozottan vetették fel különféle bűncselekmények gyanúját, ezért az Athena Intézet feljelentéssel fordult a hatóságokhoz. A nyomozás folyamatban van. Az Athena Intézet fő célja, hogy jó pár év után fény derüljön arra, kik működtetik a gyűlölködő honlapot, kinek a támogatásával, illetve mely további szélsőséges csoportokkal kapcsolatot tartva teszik ezt.
Tovább olvas...

Elítélt gárdavezető a "Szebb Jövőért Polgárőrség" élén

2011-04-13
A "Szebb Jövőért Polgárőrség" vezetőjét, László Attilát - az Új Magyar Gárda korábbi megyei vezetőjét - tegnapi ítéletében a Szarvasi Városi Bíróság egyesülési joggal való visszaélés vétségében első fokon egyéves időtartamra próbára bocsátotta.
Tovább olvas...

Kockázatjelentés #2

2011-04-06
A Véderő az elmúlt héten felhívást közölt egy országos kiképzőbázis létrehozására, ami közös bázisként szolgálna a szélsőjobboldali ideológiájú extrémista szervezetek katonai felkészítésére. Más csoportok üdvözölték a kezdeményezést. A Véderő az elmúlt hétvégén közölte, hogy már e hónap végén hozzálát a kiképzőbázis felépítéséhez – Gyöngyöspatán. Az Athena Inézet Kockázatjelentése egy történelmi párhuzam keretei között elemzi a helyzetet.
Tovább olvas...

A Halálbrigád kapcsolatot keresett a Nemzeti Arcvonallal

2011-04-05
Meg nem erősített sajtóértesülések szerint feltételezhető, hogy a tiszalöki gyilkosság idején (a támadások nyolcadik állomásán) K. Árpád, a „Halálbrigád-per” elsőrendű vádlottja együttműködésre törekedett Györkös Istvánnal, a neonáci ideológiájú Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) vezetőjével.
Tovább olvas...

Hétlépcsős gyűlöletmodell egy lehetséges alkalmazása: a „Halálbrigád”

2011-03-30
A vádlottak meghallgatásával folytatódott ma a „Halálbrigád” pere a Pest Megyei Bíróságon. A vádirat ismertetésével egyértelművé vált, hogy a gyűlöletcsoport tagjainak fokozatos radikalizálódása egybeesik az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal által kialakított – Magyarországon az Athena Intézet által bemutatott – Hétlépcsős gyűlöletmodellben (I-VII. lépcső) leírt folyamattal.
Tovább olvas...

Az Intézet büszkén jelenti be új támogató partnerét, a Norvég Királyság Kormányát

2011-03-28
„Az Athena Intézet az átláthatóság és a tolerancia értékeinek előmozdításával nagyban hozzájárul a Norvég Királyi Nagykövetség fő célkitűzéseinek eléréséhez Magyarországon” – írja Siri Ellen Sletner norvég nagykövet az Intézetnek címzett levelében. „A Nagykövetség az Athena Intézet támogatásával a Norvég Kormányzat mindenkori elkötelezettségét nyilvánítja ki az emberi jogok és az emberi méltóság, valamint a veszélyeztetett közösségek védelme mellett.”
Tovább olvas...

Az ARTE TV az extrémizmus térnyeréséről kérdezte az Athena Intézetet

2011-03-23
Európa legnagyobb kulturális tévécsatornája a szélsőségek megerősödéséről és térnyeréséről, illetve az ellenük való fellépésről készített kisfilmet Magyarországon.
Tovább olvas...

„Katonai kiképzést kaptunk”

2011-03-21
A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) az egyik legrégebbi paramilitáris neonáci gyűlöletcsoport Magyarországon. A Győr melletti Bőny közelében található erdőben minden évben táborokat szerveznek, melyekben különböző jellegű kiképzéseket biztosítanak tagjaik és szimpatizánsaik számára. Bár 2009-ben óriási sajtóvisszhangot kaptak a neonáci „katonai kiképzések”, arról kevés szó esett, hogy pontosan mi is zajlik ezekben a táborokban. Az Athena Intézet interjút készített Salik Tibor (23) MNA szimpatizánssal, aki négy kiképzésen is részt vett.
Tovább olvas...

A gyöngyöspatai „siker”

2011-03-17
Sajtóértesülések és az Athena Intézet helyi forrásai szerint az Új Magyar Gárda tagjai - a Szebb Jövőért Polgárőrség neve alatt – március 17-én rasszista erődemonstrációjukat befejezve elhagyták Gyöngyöspatát.
Tovább olvas...

Belső jelentés

2011-03-16
Az utóbbi időben a gyűlöletcsoportok megerősödését látva egyre többen kérdezik: mit lehet tenni? Az Athena Intézet most megjelent negyedéves kiadványában erre a kérdésre is válaszol.
Tovább olvas...

A szimbolikus agresszió fizikai támadásokhoz vezet

2011-03-10
A Gyöngyöspatán jelenleg is folyamatban lévő szimbolikus támadásokról, saját felelősségünkről és egy 8 éves roma magyar reggeli sétájáról az iskolába - az Athena Intézet az ATV vendége volt.
Tovább olvas...

Incidensjelentés #2

2011-03-07
2011. március első hetében az Új Magyar Gárda jelképes támadást intézett a magyar roma közösség ellen. A Gárda gondosan megtervezett kampánya végül elérte célját: sikeresen szégyenítette meg a magyar roma közösséget. Az Athena Intézet második Incidensjelentése a tények ismertetését követően elemzi a történteket.
Tovább olvas...

"Százezer forint a nyeremények összértéke! Likeolja Ön is a cigányok agyonlövetését!" Branding a gyűlöletbizniszben

2011-02-28
A márkaépítés eszközeként jó ideje elterjedtek a különböző nyereményjátékok. Ezek lényege, hogy a fogyasztó jelképes módon kifejezi márkahűségét, amiért cserébe sorsoláson vesz részt, melyen különféle ajándékokat nyerhet. Így nem ismeretlenek az ilyen jellegű felhívások: „Százezer forint felett a nyeremények összértéke! Melyikre fáj a foga? Egy három napos szállodai pihenés, a tízezer forintos vásárlási utalványok egyike? Előfizetés hetilapra? Póló?” Az viszont kevésbé jellemző, hogy pár kattintással odébb ilyeneket olvashatunk: „Számtalan olyan cikket közöltünk már, amelyben a cigányok elüldözéséről, szétveréséről, agyonlövéséről, azaz a cigányokkal szemben egyedül működő stratégia használatáról számoltunk be.”
Tovább olvas...

Fókuszban a Radikális Állatvédők

2011-02-21
„Ha ismertek állatkínzókat Budapesten, szóljatok!” – olvasható a felhívás egy közösségi portálon. A gyűlöletcsoport, amely feltette az üzenetet, háromezer rajongóval rendelkezik, tagjai maszkban pózolnak, és nyíltan dicsőítik az erőszakot valamint az önbíráskodást. Vezetőik az állítják, vannak új célpontjaik. Az Athena Intézet új tényfeltáró riportja.
Tovább olvas...

Extrémizmus a magyar interneten - az Athena Intézetet a HVG online kérdezte

2011-02-18
"Propaganda, toborzás, pénzgyűjtés, az áldozatok kiválasztása, támadások utáni beszámolók, az összetartozás erősítése – tevékenységek, amelyekre a gyűlöletcsoportok használják az internetet, a jelek szerint nem is eredménytelenül."
Tovább olvas...

Kockázatjelzés #1

2011-02-08
A „becsület” napja - 1945. február 11-én éjjel a Budapestet védő magyar és német katonák kitörést kíséreltek meg a szovjet csapatok által ostrom alá vett fővárosból. A Magyarországon aktív szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok az esemény évfordulóját - külföldi társszervezetek meghívásával - minden évben egy neonáci erődemonstráció megszervezésére próbálják felhasználni. Fő motivációjuk ugyanakkor nyilvánvalóan a médiafigyelem felkeltése, amire Magyarország Európai Uniós elnökségére tekintettel valós lehetőségük is lenne - ha ezt a csoportok közötti feszültségek nem lehetetlenítenék el. Emiatt viszont valós annak a kockázata, hogy valamelyik szervezet a korábbiaktól eltérő provokatív akciót tervez annak érdekében, hogy magára vonja a média figyelmét.
Tovább olvas...

2010 végére megszűnt az eredeti Magyar Gárda

2011-02-04
A tavalyi évet követően egyértelművé vált, hogy az eredeti Magyar Gárda megszűnt létezni. Az elmúlt évek során a Magyarország területén működő gyűlöletcsoportok közül talán e szervezet okozta a legtöbb kárt: a rasszista extrémizmus ideológiáját követve gyűlések és provokatív erődemonstrációk sorozatával keltett feszültséget és terjesztette a magyar roma közösséget megbélyegző, nyíltan rasszista nézeteit.
Tovább olvas...

A Die Zeit az európai antiszemita jelenségek kapcsán Budapesten az Athena Intézetet kérdezte

2011-01-27
Németország legelismertebb politikai hetilapja körképet közöl az Európa-szerte különféle okokkal magyarázható, ám hasonló következményekkel járó antiszemita jelenségekről.
Tovább olvas...

Incidensjelentés #1

2011-01-17
A budapesti szórakozóhelyen szombat este történt tragédiát, amely során három fiatal lány vesztette életét a kuruc.info gyűlöletcsoport arra használta fel, hogy szélsőséges propaganda-kampányt indítson a magyar roma közösség ellen.
Tovább olvas...

Nincs értelme tiltani – az Athena Intézet a HVG online címlapján

2011-01-14
Athena Intézet szerint hiba a Kuruc.infóra sajtótermékként tekinteni. „Álláspontunk szerint ez nem egy újság, hanem egy gyűlöletcsoport propagandakiadványa, így nem is érvényesek rá a sajtó szabályai. Mindebből következik, hogy a médiatörvény logikája sem vonatkozik rá. Sőt, azzal, hogy sokan újságként tekintenek a Kuruc.infóra, sajtótermékként legitimálják, ami kontraproduktív”.
Tovább olvas...

A 168 óra készített interjút az Athena Intézet munkatársaival

2011-01-13
Csütörtökön Gyűlöletvadászok címmel cikk jelent meg az Athena Intézet céljairól és munkájának első eredményeiről a 168 órában. A cikk megemlíti az Intézet gyűlöletcsoportok elleni első akcióját, amely a kuruc.info csoport törvénytelen finanszírozási mechanizmusát tárta fel.
Tovább olvas...

Elkészült az Extrémizmus fogalomtára

2010-12-21
Az Athena Intézet Extrémizmus fogalomtára címmel összeállította Magyarország első olyan ideológia-gyűjteményét, amely a hazánkban, illetve főként a nyugati világban működő gyűlöletcsoportok által képviselt nézeteket tartalmazza.
Tovább olvas...

A magyarországi gyűlöletcsoportokról az ATV-n

2010-12-14
Az ATV Jam című műsorának vendége volt az Athena Intézet. A beszélgetés során szó esett a gyűlöletcsoport fogalmáról, a csoportok jelentette kockázatokról, valamint az azok között kialakult kapcsolatrendszerről. További részletek a felvételen.
Tovább olvas...

A Norvég Királyi Nagykövetség az Intézet új partnere

2010-12-08
Az Athena Intézet büszke a Norvég Királyi Nagykövetséggel kialakított partnerségre. Az együttműködés célja a nemzetközi kapcsolatok bővítése, különösen az Athena Intézet és olyan, világszerte elismert norvég kutatóintézetek között, melyek az emberi jogok és a biztonságpolitika határterületein folytatnak kutatatásokat.
Tovább olvas...

A Kossuth Rádió vendége volt az Intézet

2010-12-07
Az Athena Intézet a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt ma reggel. A beszélgetés az Intézet által nyilvánosságra hozott Gyűlöletcsoport térképre, valamint a kuruc.info csoport finanszírozásának hátterére koncentrált.
Tovább olvas...

Színre lép az Athena Intézet

2010-12-05
Ebben az évben egy 1956-os megemlékezésen elhangzott, hogy a „fajok háborúja állandó és a humanizmus nem létezik”. Egy rasszista extrémista félkatonai csoport négy alkalommal tartott félkatonai kiképzőtáborokat az ország különböző területein. A nyíltan antiszemita, több magyar közösség kiirtását közleményekben propagáló kuruc.info elérte a havi egymillió fős olvasótábort. Az e jelenségekkel szembeni fellépés jegyében jött létre az Athena Intézet, mely egyéves előkészítést követően nyilvánosságra hozza Magyarország Gyűlöletcsoport térképét.
Tovább olvas...