Athena Institute Investigations

English

Mit csinálnak a magyar szélsőjobbosok Romániában?

2014-04-08

Magyarországi aktivitásuk elmúlt évekbeli hanyatlásával párhuzamosan a magyar szélsőjobboldali extrémista csoportok látványos terjeszkedésbe fogtak Romániában, aminek eredményeként az elmúlt két évben főként Erdélyben jelentős politikai brandet, szervezetrendszert és médiajelenlétet magában foglaló politikai tömböt építettek ki. A szélsőjobboldali párt támogatásával eredetileg kampánycélokra létrehozott politikai hálózat azonban a magyarországi választásokat követően is ott marad — etnicista, revízionista gondolatvilágával és céljaival egyetemben. Az Athena Intézet tényfeltáró riportja Erdélyből.
Tovább olvas...

Sikeres magyar extrémista hálózatépítés Szerbiában

2014-04-08

A magyarországi gyűlöletcsoportok közül a szegedi központú Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a legaktívabb a határainkon túl. Tíz évvel ezelőtti sikeres – a szerb-magyar konfliktusok helyszínein végzett – építkezése következtében a mozgalom tagjai megszilárdították befolyásukat a szerbiai magyar politikai életben.
Tovább olvas...

A Jobbik radikális hátországa

2014-03-10

A kampányszezon kezdete óta rengeteg elemzés és riport jelent meg a Jobbik középre húzásáról. A párt látszólag tényleg váltott, hiszen a 2010-es kampányával ellentétben – amelyben komoly szerep jutott a Jobbik által többé-kevésbé irányított szélsőséges csoportoknak, mint például az Új Magyar Gárdának, illetve a magyar roma közösség elleni propagandának – a jelenlegi kampányban első ránézésre túlsúlyban vannak a pozitív és a fiatalokat megszólító üzenetek. A szélsőséges politikai alakulat új taktikával próbálkozik. A párt szavazóbázisának szélsőséges, 2010 előtt bevonzott kemény magját sikerült úgy-ahogy egyben tartaniuk, azonban a további növekedéshez új szavazókat kell megszólítaniuk.
Tovább olvas...

Szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok az Országgyűlés Hivatalának kifizetési listáin

2013-11-27

Jobbik közeli informátoraink szerint nyílt titok, hogy a Jobbik parlamenti frakciójának keretéből is finanszírozzák a párt háttérországának számító extrémista csoportokat. A magyar adófizetőknek az elmúlt években mindez több tízmillió forintjába került.
Tovább olvas...

Parázs az ugaron

2012-07-24

Még a helyiek is alig tudnak valamit a Győr közelében, Bőnyben évente megrendezett szélsőjobboldali kiképzőtáborról. A Nemzeti Arcvonal a gyöngyöspatai Véderőtől eltérően nem szereti a hajcihőt, a csoport által szervezett paramilitáris táborok mintaként szolgáltak a legtöbb szélsőjobboldali társaság számára. Az Athena Intézet riportja Magyarország egyik legszervezettebb félkatonai gyűlöletcsoportjáról.
Tovább olvas...

Nulla pénzből gazdálkodik a magyar extrémizmus

2011-07-22

Civil szervezetek és biztonsági cégek tevékenysége is finanszírozza a többnyire alacsony költségvetésű, zömmel a tagok hozzájárulásából és önkéntes munkájából, szinte nulla forintból működő extrémista szervezetek működését. A radikális szélsőjobboldali szervezetek többsége rendelkezik adománygyűjtésre szolgáló számlaszámmal és felajánlható részükre a személyi jövedelemadó társadalmi szervezeteknek adható 1 százaléka is. Különböző áttéteken keresztül még azoknak a gyűlöletcsoportoknak is, amelyeket feloszlattak, vagy a betiltást megelőzendő soha nem is jegyeztek be. Az Athena Intézet riportja a Magyarországon működő extrémista csoportok finanszírozási hátteréről.
Tovább olvas...

A gyöngyöspatai gyülekező

2011-05-16

Gyöngyöspatán hónapok óta állomásoznak nem helybéliekből verbuválódott cigányellenes gyűlöletcsoportok tagjai. A faluban arról beszélnek, hogy egy gyöngyöspataiakból álló szűk kör áll a mögött, hogy a falu amolyan rasszista zarándokhellyé vált. A többségnek elege van a felhajtásból.
Tovább olvas...

„Katonai kiképzést kaptunk”

2011-03-21

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) az egyik legrégebbi paramilitáris neonáci gyűlöletcsoport Magyarországon. A Győr melletti Bőny közelében található erdőben minden évben táborokat szerveznek, melyekben különböző jellegű kiképzéseket biztosítanak tagjaik és szimpatizánsaik számára. Bár 2009-ben óriási sajtóvisszhangot kaptak a neonáci „katonai kiképzések”, arról kevés szó esett, hogy pontosan mi is zajlik ezekben a táborokban. Az Athena Intézet interjút készített Salik Tibor (23) MNA szimpatizánssal, aki négy kiképzésen is részt vett.
Tovább olvas...

Újabb támadásokat terveznek a Radikális Állatvédők

2011-02-21

„Ha ismertek állatkínzókat Budapesten, szóljatok!” – olvasható a felhívás egy közösségi portálon. A gyűlöletcsoport, amely feltette az üzenetet, háromezer rajongóval rendelkezik, tagjai maszkban pózolnak, és nyíltan dicsőítik az erőszakot valamint az önbíráskodást. Vezetőik az állítják, vannak új célpontjaik. A Radikális Állatvédők szervezetéről az Athena Intézet készített riportot.
Tovább olvas...

Forradalmi pénzgyár – a kuruc.info pénzügyei

2010-11-18

Az ország legbefolyásosabb „nemzeti radikális” hírportálja előszeretettel állítja magáról, hogy „forradalmat csinál”, a jelek szerint azonban a honlap üzemeltetői évi sok milliós adómentes bevételben is érdekeltek. Az Athena Intézet feltérképezte a kuruc.info finanszírozását.
Tovább olvas...